2017 Fluitschip Sint Laurens (1675) 1:87

Nog 1 plankje van het boeisel en dan komt het omslagpunt bij de voorsteven. Ik zat nog even te twijfelen of dit de laatste van het boeisel moest zijn of het plankje erboven. Rode lijn is boeisel. Groene plankje er boven. Met een extra plankje kom ik bij de voorsteven lager uit dus die gaat het worden. Dan loopt het al wat meer in lijn met het onderste berghout.

full


Als ik de foto's van Cor Emke bekijk lopen onderste berghout en betreffende plankje redelijk evenwijdig. Met wat meetwerk moet daar wel uit te komen zijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
ziet er netjes uit erik en beter 2x gemeten .

het breedste punt naar je berghout zit ongeveer aan je tweede spant dus daar niet te laag gaan en ook daar goed meten.

komt denk helemaal goed hoor
 
Het betreffende plankje zit er in. Ook vrij vlak gehouden. Ik vreesde even dat ik het wat overdreven had. Ik zit nu een plankdikte onder de groene lijn (vorige post) bij de voorsteven.

full


full


Streepje op de voorsteven geeft positie eerste berghout aan. Met nog 3 plankjes te gaan is het daar geen probleem.

full


Bij de achtersteven zit ik nu al op niveau eerste berghout. Bij de tweede laag zal ik dus eerder moeten gaan verjongen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik zat eerder op 2/3. Ik heb inmiddels Voldoende weggestoken om weer goed verder te kunnen. Bij de tweede laag zal ik vanaf het boeisel moeten gaan verjongen.
 
het verjongen moet je niet zien als een groot werk erik

user38049_pic186603_1397073537_zpsb5a292af.jpg


het enige wat verjongt moet worden is de tippen aan het einde van de plank ( gearseert gedeelte ) je lijmt gewoon je volle plank op de spanten dan de plank die er boven komt laat je een stuk over het puntje vallen en dat puntje moet je er af snijden en zo ga je naar boven. ;)

je zal zien dat dit ook een stuk makelijker is om te beplanken dan hoef je de planken ook niet in een grote bocht te trekken achteraan
 
Goeiemorgen,

Er hier een tutorial gaande over beplanken.......
Ik heb het al eens eerder gezegd maar de lat hier ligt heel erg hoog.
Heerlijk om dit te mogen volgen !
 
nee geen tetorial sjors

ik probeer enkel raad te geven hoe je bij een fluitschip best verjongt achteraan .
en een tekening zegt nog altijt meer dan 1000 woorden, als erik aan zijn tweede beplanking begint weet hij waar hij op moet letten en waar hij moet verjongen.

het is niet mijn bedoeling iemand zijn werk af te breken maar probeer te helpen waar ik kan en mischien zijn er anderen ook mee geholpen moesten ze ook aan een fluit beginnen.
 
Dirk,

Ik bedoelde het als een compliment !
Dit zijn dingen waar je alleen maar van kan leren.
En je kan het bij elke bouw gebruiken....ik bijvoorbeeld.
Dat verjongen is iets wat ik maar niet onder de knie krijg.
 
Het is zeker leerzaam. Al heb ik nog wat vrijheid omdat het de eerste beplanking is, probeer ik het toch al zo goed mogelijk uit to puzzelen zodat het bij de tweede beplanking al duidelijker is.
Wat betreft het verjongen, dat doe ik hetzelfde als Dirk. Eerst een hele plank erop. Dan de volgende (of een strook fineer) ernaast. Waar deze overlappen zet ik een streep en dat steek en vijl ik weg. Dat bevalt me beter dan de latjes van tevoren verjongen.
 
de kunst van het beplanken en verjongen is iets dat maar een handvol mensen kunnen denk ik en daar ben ik zeker niet bij. wel denk ik dat hoe men nu verjongt helemaal niet de goede techniek is omdat niemand er een echt goed rezultaat mee behaald. als we eerlijk zijn met ons zelf

maar hoe het dan wel moet weet ik ook niet.
daar kan ik dus niet echt tips geven, enkel hier bij een fluit heb ik gemerk dat je achteraan het tipje verjongt dat je wel een mooi rezultaat kan krijgen . zonder stekers of een plank half te moeten doorzagen in de lengte.
 
Geldt voor mij ook hoor, dat verjongen, zelfde manier als Dirk en Erik.
Het resultaat; ach ik heb al wat mooie redelijk strakke rompen voorbij zien komen, dus als het voor de bouweracceptabel is, is het goed;)
 
Ik ben inmiddels op berghout hoogte. Een mooi punt om de maten te controleren. Ik heb een behoorlijke wig moeten plaatsen om de boel weer te laten stroken. Ik had te geleidelijk verjongd. Op zich prettig want zo merk ik des te meer hoe Dirk zijn tips die soms tegen mijn gev oel in gaan tot het juiste resultaat leiden. Dus ik neem ze zeker ter harte.

full


full


Ik corrigeer het nu zoveel mogelijk zodat ik bij de tweede beplanking goeie referentielijnen heb.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ben weer wat opgeschoten en bij het, in mijn ogen, lastigste stuk aanbeland. Bij de voorsteven gaat het wel lukken. Da's een kwestie van doorstapelen.

full


Bij de achtersteven valt het nu aanzienlijk naar binnen. Er is bij het verjongen ook een foutje ingeslopen. Dit had ik ter hoogte van de berghouten niet moeten doen. Die moeten evenwijdig lopen. Puntje van aandacht bij de tweede laag. Door de laaste lagen niet te verjongen zit ik in ieder geval weer goed ( voor zover ik weet)

full


Het zal nu uitzoeken worden hoe de volgende planken gaan lopen. Door de invallende romp en de ronde kont worden de plankeinden behoorlijk naar beneden gedrukt. Dat wordt denk ik wat verjongen. Daarnaast loopt de volgende berghout niet evenwijdig aan de eerste drie. Bij de achtersteven zit hij hoger. Daar moet ik eerst de plaats van gaan bepalen denk ik. dat houdt in dat ik bovendeks een hulpconstructie in elkaar moet gaan prutsen omdat de staanders op de valse spanten al gesneuveld zijn. Dus veel verder dan dit zal ik tegen zaterdag niet zijn. Maar goed. De vorm begint zich al aardig af te tekenen dus hij gaat gewoon mee :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De vorm is heel mooi, lijkt me een degelijke basis voor de tweede laag. De hoogte van de berghouten moet je me zaterdag nog maar eens uitleggen.

Ik kan me voorstellen dat je inderdaad hulpstukjes kunt maken om de staanders tijdelijk te vervangen. Ik zat zelf aan een soort onderstel van een picknic tafel te denken. Als de vorm van de huid vastligt, zaag je het in het midden door en kun je het eruit halen. Balsablokjes kan evt. ook, tevoren een breeklijn in het midden aanbrengen, zodat je niet te dicht bij het dek moet zagen.
 
Ik zat te denken aan een valse kiel en spanten variant, maar dan ondersteboven en niet gelijmd. Als beplanking gereed is kan ik de "valse kiel" verwijderen en dan de spanten met wat schuiven en draaien weghalen.
 
ik weet nog dat ik daar ook problemen mee had bij de zeehaen , maar daar was het achterschip niet goed dus daar kan het ook aan gelegen hebben.

tog was ik zoals je er nu bij staat begonnen juist onder het raahout en dan naar onder beplanken dacht dat dit het beste rezultaat gaf.
maar kan je hier niet echt tips geven erik want veel verder ben ik nooit geraakt met een fluitschip.

maar het ziet er goed uit hoor 8)
 
Back
Top