Dolphyn 1750 van Corel schaal 1:50

Eindelijk een weekend vrij dus ik heb weer wat kunnen doen. Even een foto van de huidige stand van zaken.

SAM_1798_zps87b4ed2b.jpg


De eerste kanonnen staan op hun plek. Deze keer met broekingen. In navolging van Piet(san) heb ik de geschutstakeling weggelaten. Het leek me toch al niet helemaal te kloppen. Bij de dekroosters en braadspil kan het kanon niet ver genoeg naar achteren om het te laden. De broeking loopt door het rolpaard en er is een haak en ring voorzien voor de geschutstakeling.

SAM_1799_zpsbed229f6.jpg


Ik moet er nog twee van broeking voorzien en dan kunnen ze ook geplaatst worden.
Daarnaast ben ik bezig met het beplanken van de sloep en de raampjes van het achterschip. Als dit gereed is, dan is dek in principe gereed en kan ik me op de laatste onderdelen van de romp gaan storten. Met name de regelingen worden nog een uitdaging.
 
Mooie kanons! Details zijn goed gelukt.
Ik zie dat je intussen ook vorderingen maakt met de kleine versie van de sloep

Grt
Diederik
 
Mooie kanons! Details zijn goed gelukt.
Ik zie dat je intussen ook vorderingen maakt met de kleine versie van de sloep

Grt
Diederik

Ummmm. Die ligt inmiddels in de vuilnisbak. Ging niet naar m'n zin en oogde te smal. Dus daar moet ik nog gaan kijken hoe ik het aan ga pakken. Ik kan altijd nog zeggen dat de kapitein er net mee om boodschappen is gegaan.
 
Ik zag er tegenop, maar het moest er toch van komen. De eerste stappen van het maken van de regelingen zijn gezet. De eerste hangt al een paar weken tegen de romp. Zit aardig in vorm. Ik heb hem wel moeten verjongen om hem door de knie van de ankerbalk te kunnen krijgen. Was even prutsen omdat de regeling al in vorm gebogen was. Nu zit hij aardig op zijn plaats. Nog een beetje bijwerken om de tweede regeling erin over te laten gaan. Maar daar moest de tweede eerst voor in vorm gezet worden. Dat is nu globaal gebeurt. Morgen kijken of ik die kant af kan maken. Dan heb ik een sjabloon voor de andere kant.

SAM_1802_zps54a93497.jpg


Verder wat kleine dingen gedaan. De laatste ramen zitten op hun plek en eerste touwtje van de tuigage is geknoopt. Meteen een vraagje daarover. Wat is aan te raden voor het touwwerk dat de blokken aan de mars e.d. Het meegeleverde beige/bruine touw of zwart. Bij de Utrecht zag ik "zwart" tuig waar ik het eigenlijk niet verwachtte.

utzeil_zps3d5b39a7.jpg


Ik heb ook nog even naar m'n foto's van de Sthandard gekeken, maar die waren nogal grauw. Heb wel het idee dat daar meer van het beige tuigwerk hing.

Erik
 
Ik dacht dat alle staand/vast tuigwerk geteerd werd, en dus zwart of heel donker bruin. Al het tuig dat door blokken moet lopen mag niet geteerd worden omdat het dan te stug wordt, en daar nemen we dan meestal beige voor. Dat beige is maar betrekkelijk, want als je naar "echte" schepen kijkt ziet het er soms gewoon grijs uit (verweerd?).
Het touwwerk waarmee blokken aan bijvoorbeeld ra's verbonden zijn (schenkels) worden wel geteerd en zijn dus weer donker.

Groet,

Ad
 
Ik dacht vanavond de gaffels te fabriceren. Dit is de tekening volgens corel.

gaffel_corel_zps004ea3a9.png


Ik weet het, het begint erop te lijken dat ik m'n kont nog niet af kan vegen zonder er een 3D van te maken, maar vanwege de hoeken en ronde vorm heb ik geprobeerd deze eerst uit te tekenen zodat ik wat uitgangspunt heb.

gaffel_3D_zps4f501080.png


Ziet er niet uit en hoe ik het ook probeer, er is geen mooie vorm van te maken. Iemand ervaring met een gaffel met zo'n hoek erin?
Ik ben even aan het zoeken geweest en kwam deze tegen in WzM. Dat ziet er een stuk eenvoudiger uit.

gaffel_WzM_zps1fa876a2.png


En een geleende foto van baggeraar. Daar zit wel een hoek in, maar mooi afgerond.

full


M'n oog viel net ook op bovenstaande foto van statenjacht Utrecht. Die is vergelijkbaar met de WzM tekening, maar dan zonder klootjes. Die zijn bij het model; ook niet meegeleverd. Ik moet wel een ø1 mm gaatje voorzien dus er zal iets komen en in heb nog klootjes van de Leida.
Goed. M'n vraag is intussen al beantwoord. Realisatie ervan zal tot morgen moeten wachten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
.... Ik weet het, het begint erop te lijken dat ik m'n kont nog niet af kan vegen zonder er een 3D van te maken, maar .... .

Erik,
voordat je tot 'foute plannen' komt: we zitten denk ik niet te wachten op een 3D reconstructie van jouw WC bezoek :D. Als je je echt wil uitleven op achterwerken, zou je een reeks mallen kunnen maken voor Germt z'n verzameling schootafdrukken.

Ben benieuwd naar de gaffel,
succes!
Diederik
 
Even een woeling vraagje. Ik heb deze eerst aangebracht voordat de regelingen erop gaan. Leek me makkelijker. Ik heb alleen het idee dat ik hem wat te strak heb gedaan. Met de laatste omwikkelingen kan ik de lijnen niet echt naar elkaar toe trekken. Wat denken jullie. Iets losser maken zodat ik wat minder een H vorm en wat meet een X vorm krijg? Andere punt waar ik over twijfel is de kleur van het touw aan de blokken. Die heb ik nu zwart gedaan. Tussen de blokken wil ik het in ieder geval met licht touw doen. Als ik foto's van de Batavia bekijk, dan zie ik voornamelijk donkere touwen aan de blokken. Maar ook wel eens lichte. Mijn uitgangspunt nu is dat alles wat door een blok loopt of aan een korvijnagel wordt bevestigd is licht (en horizontale lijnen wanten) en de rest donker. Of is dat te kort door de bocht?

SAM_1804_zps5bf4721a.jpg
 
Mijn uitgangspunt nu is dat alles wat door een blok loopt of aan een korvijnagel wordt bevestigd is licht (en horizontale lijnen wanten) en de rest donker. Of is dat te kort door de bocht?

Ik denk dat dat het zo wel is, geteerd tuig is te stug om door blokken te lopen en om te beleggen.

De weeflijnen van wanten zijn dacht ik donker, de enige uitzondering die ik ken is de Victory, waar ze licht zijn. De verklaring daarvoor was dat de matrozen meestal op blote voeten het want inklommen, en dat geteerde touwen te scherp aan hun voeten waren. Als dat juist is vermoed ik dat dit geldt voor alle Engelse schepen. Maar voor de Nederlandse schepen heb ik begrepen dat ze donker zijn.

Groet,

Ad
 
Hetgeen Ad hier stelt is juist.
Lopend want licht (alle beweegbare touwen)
Staand want donker (alle niet beweegbare touwen)
De touwen tussen de jufferblokken zijn als uitzondering weer wél licht
Dus ook de weeflijnen in Nederland zijn zwart zie PW van Andy en Friesland van Hans;)
 
Hoi Erik,

Ik kan het moeilijk zien, maar volgens mij loopt je woeling niet goed, en krijg je daardoor de h vorm. Hij hoort uit mijn hoofd van links naar rechts te gaan, dus een x vorm die niet wordt gemaakt door het samen trekken van de touwen. Een 8 als het ware. Tenminste dat staat me bij....

Klinkt wat verwarrend, maar mondfelt legt het goed uit, heb alleen niet de boeken bij me.
Mocht je het boek niet hebben, misschien kan iemand het plaatje plaatsen, ben zelf de komende dagen niet thuis.

Succes
 
misschien kan iemand het plaatje plaatsen

OK, want je hebt niet helemaal gelijk Rob. Dit zegt zu Mondfelt ervan:

full

Wel dat kruisen van voor naar achter, ik denk dat je het daarmee verward hebt. Niet zo gek als je het boek niet bij de hand hebt.
En op onderstaand plaatje is het nog duidelijker te zien dat het dus geen 8-en zijn:

full


Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bedankt voor de plaatjes. Ik had er een paar gevonden en volgens mij ook goed gelegd. Wat ik bedoelde met de X en H is wat je in de onderste afbeelding ziet. De woeling die ik heb gemaakt lijkt op de buitenwoeling. Bij de andere twee wordt de woeling meer in in X vorm getrokken door de laatste wikkelingen. Persoonlijk vind ik de binnenwoeling mooier van vorm dus ik ga kijken of ik die wat meer kan benaderen
 
Tweede poging is meer zoals ik het in gedachten had. De ogen aan de ankers heb ik ook omwikkeld. Priegelwerkje, maar ik ben wel tevreden met het resultaat.

SAM_1805_zpscfc9ab74.jpg
 
Erik, je vraag over de woeling, het is niet echt nodig om de touwen naar elkaar toe te trekken met de omwikkeling. Die is enkel om de woeling vast te zetten met enkele slagen en tenslotte één of twee halve steken (knopen). Wat de kleur van je touwwerk betreft, je kan ervan uitgaan dat al het lopend tuig (touwwerk wat kan bewegen) licht gekleurd is en al het staand tuig (wat niet kan bewegen, zoals stagen en hoofdtouwen van het want) zwart is, dit omdat het geteerd werd. Meestal werd het touw om de blokken vast te zetten ook geteerd.

Ik zie hier boven dat mijn reaktie wat laat komt, is al uigelegd.
 
Er begint zowaar weer wat vaart in te komen. Met de woeling op z'n plek kon ik de regelingen gaan plaatsen. Eerste kant is gereed. Andere kant is morgen aan de beurt. Tussendoor worden de masten in elkaar gelijmd, de ra's en gaffels geschuurd. En tijdens het het drogen van de lijm wat blokjes op hun plaats knopen.

SAM_1806_zps7d13c969.jpg


Toch wel lekker zo'n dagje vrij. En straks het weekend nog. Ik ben zelfs naar de kapper geweest dus ik ben er helemaal klaar voor.
 
Back
Top