Prins Willem 17de eeuws VOC schip

Oeps

Omdat mijn moeder met spoed in het ziekenhuis was opgenomen was ik een paar dagen afwezig op het forum en ik wordt bij terugkomst verrast door jullie felicitaties. Bedankt, dat had ik niet verwacht maar ik had ook niet op Germt's scherpe opmerkingsgave gerekend :bye:

Ik kreeg voor mijn verjaardag van mijn neef een leuk en passend cadeau:
full


Een mooi boek over de William Rex :razz: (staat in het Rijks Museum) en zoals jullie zien zit ik er al helemaal in.;)

:ontopic:

Nog even terugkomen op de discussie over de loop van de talreep tussen de juffersblokken (samengevat in eindig je onderaan of bovenaan? ).
Corel zat hier fout met in zijn tekening op de bouwinstructie. Ad en Hans hadden dus gelijk:yes:
Ik vond in "Het VOC retourschip" van H.N. Kamer de volgende tekening over het aanspannen van de talreep door de jufferblokken:

full

Conclusie: je eindigt in het onderste juffersblok!
Even aanpassen dus, het plan was immers om een zo historisch correct mogelijk schip te bouwen en ook al ziet niemand anders het....

In : "De Zeven Provinciën" van G.C. Dik vond ik de volgend aanwijzingen over de verstaging van de masten:
full

Ik heb deze samen met gegevens afkomstig van de tekeningen van H.Ketting (in "Prins Willem")over de grote stag ( extra klampen op de fokkenmast en de stag) de toegepast op mijn grote stag en de bezaanstag.

full

Nog een laatste opmerking over de tuigage, het touw van Mantua werkt veel prettiger als het touw van Corel
Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Geboortedag

Andy,
Ook nog een late :thumbsup: felicitatie :thumbsup: van deze volger.
Mail stond een dag niet open en dan lees ik mijn abonnement niet op je topic.
En ook van mij een welkom in de leeftijd der sterken.
 
Dat het maar snel beter mag gaan met haar. En ik ga je voorbeeld volgen denk ik. Het Corel touw van de Dolphyn ziet er minder rafelig uit dan die van de Leida, maar ik ga het toch maar vervangen als dat van mantua ook prettiger is om mee te werken.
 
Andy, ik las op het 'andere' forum de vraag welke touwen aan de klampen worden gemaakt die aan de grote stag zitten (op jouw foto goed te zien). Dat zijn de twee raktalies van de fokra. De rakslee van de fokra heeft 3 talies. Aan een talie wordt een kardeelblok bevestigd. Deze loopt achter de grote mast door en wordt bevestigd aan een knecht. Maar aan de zijkant van de fokra lopen ook twee talies die vastzitten aan de fok. De vaste delen beleg je aan die klampen.

Hier zie je een foto van mijn Friesland. Ik heb het trouwens destijds zonder klampen opgelost.

IMG_1783.jpg
 
Eindelijk weer tijd gehad om een paar uurtjes te bouwen:D.
De hoofdtouwen van de bezaansmast en de grote mast voor de eerste maal nagespannen en begonnen met het aanbrengen van de hoofdtouwen van de fokkenmast.
Het touw van Mantua oogt veel beter en is beter op schaal als het touw dat Corel bij de kit had geleverd
Een volgende keer weer foto's

Andy:bye:
 
De tuigage is bijna hersteld

De hoofdtouwen van de bezaansmast, de grote mast en de fokkenmast
zijn aangebracht, de hoofdtouwen van de fokkenmast moeten nog een keer worden nagespannen.
Ik ben al weer bijna net zover als ik was toen ik de tuigage verwijderde omdat ik het touw van Corel van te slechte kwaliteit vond.:cool:

full


De schuin naar voren lopende stagen van de bezaansmast, de grote mast en de fokkenmast zijn grotendeels aangebracht op de manier die G.Dik in "De Zeven Provinciën" tekent:

full

En dat ziet er dan zo uit:

full


Het is me niet gelukt een mooie "muis" (= verdikking in de stag, midden rechts op de tekening van Dik) te maken daarom heb ik het met een knoopje moeten doen.

Zoals jullie zien wordt van de romp te geïnspecteerd, de romp is namelijk wel erg wit ik ga een test doen met een gele wash op een teststrook die ik speciaal daarvoor gemaakt heb om te kijken of dat een mooi verouderd beeld geeft.


Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi weer om te bouwen (33*C buiten :nooo:)

Vandaag de 12 vioolblokken aangepast en vastgemaakt aan de takels die onder de hoofdtouwen hangen.
full

(Foto: blok aan de bezaansmast)

Ik ben de puttingijzers voor de juffersblokken van de blinde mars (= de bevestiging onder de mars op de boegspriet) aan het zwarten, gaat lekker snel bij deze temperaturen ;). Ik hoop ze morgen zover klaar te hebben dat ik ze kan aanbrengen. Ondertussen moet ik ook nog even alle gaten in de 3 mm juffersblokken uitboren omdat ze na het verven dicht zitten.

full

Foto: Origineel model Rijks Museum Amsterdam

Omdat ik nergens de verhouding in dikte tussen een spreeworst en de hoofdtouwen waaraan hij is bevestigd is beschreven heb ik de foto's op basis van de foto's in "Der Holländische Zweidecker" van H. Winter besloten de spreeworsten net zo dik te maken als de hoofdtouwen waar ze aan bevestigd zijn.

attachment.php

De spreeworst is "...een dik touw..." ik ga proberen of het lukt de spreeworst van gezwart koper te maken om zo een mooie rechte spreeworst te krijgen.

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi weer om te bouwen (33*C buiten :nooo:)

De spreeworst is "...een dik touw..." ik ga proberen of het lukt de spreeworst van gezwart koper te maken om zo een mooie rechte spreeworst te krijgen.

Andy

Misschien kun je proberen dit messing staafe (een héle dunne) voorzien van zwart garen, er omheen wikkelen, dan blijft het toch touw:D

Germt
 
Misschien kun je proberen dit messing staafe (een héle dunne) voorzien van zwart garen, er omheen wikkelen, dan blijft het toch touw:D

Germt

De spreeworst wordt aan ieder hoofdtouw apart vastgeknoopt en daarna wordt er nog een puttingwant (= het want naar boven naar de mars toe) aan vastgeknoopt volgens mij is er dan geen gezwart koper meer te zien.
Als ik het ga omwikkelen met garen moet ik dunner koperdraad nemen en lever ik daarmee sterkte (= recht blijven) in

Wordt het niet mooi dan haal ik hem er toch gewoon weer af, het zou niet de eerste keer zijn dat ik dat doe
laugh.gif


Groet
Andy
 
Reactie

Even de tijd genomen om de binnengekomen melding van je schip te bekijken. Knap stukje kleine werkzaamheden met grote handen!
Het zullen de laatste ‘loodjes’ wel zijn die je zo voortdrijven.

Waar haal je de werklust vandaan, ik geef vandaag de voorkeur aan: Onder de parasol met boek, natje en droogje; heerlijk.
 
Wordt het niet mooi dan haal ik hem er toch gewoon weer af

Bij Engelse schepen zijn het eiken latten, de naam zegt het al: Futtock staves. Bij het model zijn ze ook van donker gemaakt messing draad gemaakt. Ik denk dat je het verschil echt niet gaar zien.

Groet,

Ad
 
(Foto: blok aan de bezaansmast)

De spreeworst is "...een dik touw..." ik ga proberen of het lukt de spreeworst van gezwart koper te maken om zo een mooie rechte spreeworst te krijgen.

Andy

Volgens mij heb ik bij de albert heijn zwart metaalgaren zien liggen. Geen idee waar het voor gebruikt wordt en of het geschikt is, maar wie weet is het wat.
 
Back
Top