Top Flite P-47D Thunderbolt

Discussie in 'Vliegende schaalmodellen' gestart door bipeflyer, 11 apr 2013.

  1. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Dit weekend begonnen aan de romp, erg leuk om te doen! E.e.a. aan voorbereidend werk gedaan en begonnen met de tankruimte (waar waarschijnlijk de accu in komt):

    [​IMG]

    Vervolgens door met het plaatsen van de formers, netjes haaks op de bouwtafel:

    [​IMG]

    Aangezien ik de kist ga ombouwen naar elektro, moet er een luik in de romp komen. Ik ga dit luik qua structuur meebouwen en na het indekken los snijden. Hiervoor heb ik twee former doublers uitgezaagd, eentje voor F2 en eentje voor F3. Deze 'doublers' worden de voor en achterzijde van het luikje:

    [​IMG]

    Een stukje verder met de romp, alle formers gelijmd, de cockpitvloer erin en gestart met de stringers:

    [​IMG]

    Op deze foto kun je goed zien dat ik de former doublers voor het luikje aan de formers zelf hebt gelijmd met hele dunne triplex afstandhoudertjes ertussen, zo kan ik het luikje later mooi los snijden tussen de formers en de doublers. Ik maak ook extra stringers aan de zijkanten van het luik:

    [​IMG]

    En met nog wat meer stringers erin begint de romp al aardig op een razorback te lijken:

    [​IMG]
     
  2. femmo

    femmo

    Lid geworden:
    23 aug 2007
    Berichten:
    2.487
    Locatie:
    nuenen
    Gaat lekker!
    Slim die luikjes.
     
  3. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Dankje femmo!

    Gisteren heb ik de aanpassing voor het accu luikje afgerond. Eerst de stringers naast het luikje erin gelijmd en vervolgens twee kleine extra stringers die de zijkant van het luik gaan vormen, rustend op de stringers aan de zijkant. Ik heb ook driehoekige verstevigingen van triplex in de hoeken gelijmd:

    [​IMG]

    Vervolgens de top stringers bovenop de voorzijde van de romp gelijmd:

    [​IMG]

    En toen de lijm droog was met mijn Japanse zaag (dun en scherp!) de stringers doorgezaagd tussen de formers:

    [​IMG]

    En klaar! (los van het indekken, althans):

    [​IMG]

    Vervolgens een mesje tussen de formers en een beetje gedraaid, waardoor de triplex afstandhoudertjes afbraken en het luik loskwam:

    [​IMG]

    Ik ben erg blij met het resulataat. Groot genoeg en erg stevig.

    En dit was de laatste stap voor het indekken van de bovenzijde van de romp, dus het frame is klaar:

    [​IMG]
     
  4. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Vanavond de zijkanten van de romp ingedekt. Niet zo heel moeilijk eigenlijk, maar makkelijk is anders... toch m'n eerste ingedekte romp en de zijkanten zijn vrij groot en de sheeting nogal dik (vergeleken met de staartvlakken). Toch best even zweten, maar 't is gelukt!

    Overigens niet de instructies gevolgd (thick CA op de main stringers, dan verder vastlijmen met thin CA vanuit het midden), maar wederom met succes Bison Tix gebruikt, is veel makkelijker! Heb eerst de sheeting nat gemaakt aan de buitenkant, bevestigd met pinnetjes en vervolgens aan de binnenkant de structuur afgetekend. Alles weer uit elkaar, insmeren met lijm, tien minuten wachten en vervolgens rol je de sheeting er zo tegenaan! Daarna met witte houtlijm nog wat punten verstevigd, vooral bij de cockpit want dat leek me niet heel stevig zo.

    En nu ziet de romp er zo uit, in afwachting van het stabilo (de volgende stap):

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  5. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    De laatste avonden bezig geweest met het passend maken en het bevestigen van de staart. Niet zoveel over te vertellen verder, vooral veel meten, uitlijnen, controleren, kleine aanpassingen doen hier en daar etc. Toen alles netjes in elkaar paste de staart met 30 minuten epoxy vastgelijmd.

    Eerst de staartdelen afzonderlijk passend gemaakt, daarna samen:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Toen ik tevreden was de staart vastgelijmd. Ik heb o.a. zakjes met nat zand gebruikt als gewicht om het stabilo op z'n plek te houden, en dunne draad om de afstand van de neus naar de uiteindes van het stabilo te controleren (niet echt goed te zien op de foto). Het kielvlak met winkelhaak en geodriek uitgelijnd:

    [​IMG]

    En het resultaat, ziet er goed uit!

    [​IMG]

    [​IMG]

    Voordat ik het laatste deel van de bovenzijde van de romp kan indekken, eerst het cockpit deck uit moeten snijden (ik ga de volledige cockpit kit installeren) en het laatste stukje 'ruggegraat' passend gemaakt en vastgelijmd:

    [​IMG]
     
  6. freekt

    freekt Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 mrt 2008
    Berichten:
    1.332
    Locatie:
    Den Haag
    Mooi mooi! Ik volg het stilletjes met belangstelling.

    Freek
     
  7. Emanuel

    Emanuel

    Lid geworden:
    9 feb 2011
    Berichten:
    1.740
    Locatie:
    Waalwijk
    Mooi werk, ik ga je vorderingen volgen! Er ligt al meer dan een jaar een Spitfire op me te wachten van hezelfde merk.
     
  8. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Dank jullie wel! Het is natuurlijk niet zo'n spannend verslag als van een zelfbouw (scratch of eigen ontwerp, die gaat er trouwens zeker nog eens komen), eigenlijk een kopie van de bouwhandleiding van Top Flite ;)... maar ga jullie hulp zeker nodig hebben bij het kiezen van motor, servo's en het maken van andere keuzes zometeen.
    Hopelijk wordt het bij de afwerking wat meer 'eigen' ook :D.

    Ennuh.. Emanuel, die van mij heeft een half jaartje moeten wachten voor ik er aan kon beginnen, maar het is de moeite zeker waard! Erg leuk om te doen, zijn mooie bouwdozen van TF en het werkt lekker door als alles zo goed uitgedacht is.
     
  9. femmo

    femmo

    Lid geworden:
    23 aug 2007
    Berichten:
    2.487
    Locatie:
    nuenen
    :oops:

    Die van mij ligt al vier jaar.....slik
     
  10. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Je hebt van die dagen dat alles meezit, en je hebt vandaag...

    De bovenkant van de romp verder geprobeerd in te dekken. Gisteren volgens tekening zijkantjes gelijmd en uitgesneden en vandaag een poging gedaan. Is een dubbele curve (wisselt van bol naar hol), dus lastig. Vond de kwaliteit van het balsa plankje al matig, aan een kant vrij hard, andere uiteinde net appelmoes.. scheurde dus ook bij het buigen. Het harde deel was denk ik niet nat genoeg, het zachte gedeelte door het water echt heel slap.

    Vervolgens i.p.v. Bison Tix, wat goed beviel, toch secondelijm gekozen (fout!), omdat ik het stukje bij beetje wilde vastzetten. Door het water in het zachte deel pakte het niet echt, dus m'n frame is aardig verzopen met secondelijm zonder dat de sheeting vast kwam te zitten... :mad:

    Als klap op de vuurpijl druk ik ook nog 2x door het frame, en 1x door de sheeting.. :neutral:

    De hele boel er maar afgetrokken en een uur besteed om het frame weer netjes te krijgen, schuren, repareren. Nu ziet het er weer okay uit. Maar wel 2 avondjes terug bij af, in plaats van vooruit gekomen (en een paar plankjes balsa bij halen dus).

    Wel veel geleerd, dus binnenkort take II ;)

    ---

    Ondertussen wel wat verder met de motorkeuze! Het wordt sowieso elektrisch, dat staat nu vast.

    Ik wil liever niet meer dan 6 cellen, vanwege mijn lader, maar ook vanwege het gewicht. Daarnaast wil ik ongeveer uitkomen op 125 watts per pound. Aangezien het streefgewicht 10 lbs is (4500 kg) of minder, moet het vermogen rond de 1250 watt liggen.

    M'n voorkeurs-setup was initieel:
    • Hacker A50-16S 378 kV 1250W
    • 5000 mAh 6S 45-90C
    • APC 16x10E
    • 70A ESC /w BEC

    Hacker is een goed merk, lange levensduur / betrouwbaar, maar wel duur.. deze setup wordt aanbevolen voor schaalvliegtuigen tot 4500 gram door Hacker. Levert ongeveer 1135 watt bij 54A. Toerental is redelijk (6969 rpm), vermogen - gewichtsverhouding is ongeveer 1,3 : 1. Kosten: ruim 400 euro (voor motor, ESC, accu en prop).

    Op zoek gegaan naar een goedkoper maar goed alternatief. Sommigen vielen af (te weinig prijsverschil met Hacker en wel minder in kwaliteit, of slechte reviews, zoals Turnigy NTM). Uiteindelijk uitgekomen bij een Turnigy Aerodrive setup:

    • Turnigy Aerodrive SK3 5055 430 kV
    • Turnigy nano-tech 5000mah 6S 45-90C
    • Master Airscrew 14x9x3 of een APC 15x10E
    • Turnigy 85A ESC with 5A BEC

    Deze setup levert meer vermogen en een hoger toerental, iets betere performance dus. De drieblads prop van Master Airscrew ziet er net wat beter uit dan zo'n lullig tweeblads propje op een warbird als de P-47 (al is het nog geen schaal, maar vind maar eens een betaalbare passende vierblads prop) en hij geeft een iets betere combinatie van vermogen en vliegtijd. De reviews van APC zijn beter, en een 15x10E geeft een net wat hoger vermogen. Kom met beiden uit rond de 1225 a 1275 watt met 60 a 65A.

    Als ik wil kan ik op de Aerodrive SK3 5055 ook nog een 16x10E prop van APC zetten, dan kom ik op een gemiddeld vermogen van 1500 watt.. :D

    Ik heb met die motor dus heel wat mogelijkheden, hoger vermogen, en dat voor maar (ongeveer) 270 euro totaal! Reviews zijn best goed, dus ik durf de gok wel te nemen. Helemaal ben ik er nog niet uit, maar aangezien we ook nog servo's moeten kopen, het intrekbaar landingsgestel etc. leek me die besparing niet ongunstig.
     
  11. femmo

    femmo

    Lid geworden:
    23 aug 2007
    Berichten:
    2.487
    Locatie:
    nuenen
    Levert aerobertics geen 4 blad voor electro?
    Anders Menz
     
  12. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Ik kon er bij Aerobertics geen vinden nee, en Menz heeft ze wel, hele mooie, maar die beginnen bij 15x8 en dat is teveel voor deze motor. Een 15x8 vierblads levert gemiddeld 1772 watt (en piek ligt tegen de 2100 watt). Ik zou er een celletje af kunnen halen, wordt het vliegtuig ook lichter van, maar dan zakt de pitch speed aanzienlijk en dan ben ik bang dat ie niet goed oppakt.
     
  13. femmo

    femmo

    Lid geworden:
    23 aug 2007
    Berichten:
    2.487
    Locatie:
    nuenen
    met minder toeren is je prop efficienter. En je kan gewoon de spoed verhogen

    Met elektro kan je toch gewoon een lager toerental draaien? Of vergis ik me nu?
     
  14. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Of je juist met elektro een lager toerental kan draaien weet ik niet, zou ik niet durven zeggen, maar volgens MotoCalc moet de static pitch speed tussen 2.5 en 3 maal de stall speed liggen...voor de beste prestaties. Daar hield ik rekening mee.

    Als ik de spoed verhoog, gaat het toerental omlaag, maar de pitch speed omhoog.

    Die Turnigy 430 kV zou een 15x6 vierbladsprop van Menz kunnen rondkrijgen, produceert 1450 watt bij 70A (piek ligt op 1697 watt) op een 6S accu. Maar een pitchspeed van 48 mph (77 km/h) vind ik wel erg laag. Toerental is een goeie 8000 wel.

    Pak ik een 5S accu, dan zou een 16x10 vierblads dezelfde cijfers geven als een 15x10E, maarr... nog steeds slechts 52 mph (83 km/h) pitch speed.

    De Hacker motor zou i.p.v. een 16x10E op 6S ook een 15x8 vierblads kunnen hebben. Presteert zelfs beter, maar wederom lagere pitch speed. Toerental is met 7k netjes. Iemand enig idee of dat erg is? Die Hacker presteert met een 16x12 vierbladsprop ook mooi met een 16x12 vierblads op 5S, maar dan is het toerental maar 5400 rpm. Lijkt me allemaal niet ideaal.

    Alle tips zijn welkom, verbeter me als ik fout zit, ik leer graag bij :D
     
  15. femmo

    femmo

    Lid geworden:
    23 aug 2007
    Berichten:
    2.487
    Locatie:
    nuenen
    Wtf is pitch speed dan???!! Snappetnie denk ik
    :p
     
  16. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Geen zin om het te vertalen, maar hier lees je een paar redelijk duidelijke antwoorden (post 2 en 3):
    What is pitch speed? - RC Groups

    Waar het volgens mij op neer komt: als je een te lage pitch hebt, en het toerental is niet hoog, dan kun je voorbij die snelheid van je prop (pitch speed van de prop) gas bij geven wat je wil, maar ga je niet sneller. Als het te hoog is verspil je vermogen. Het hangt van het type vliegtuig af, voor een zweefvlieger is een lagere pitch speed prima, maar wil je goede performance, dan is de vuistregel 2,5 a 3 keer de stall speed. Ik gebruik vooral MotoCalc en eCalc (online, super tooltje!) om te berekenen hoe een setup (bij benadering) presteert. Hierdoor, door veel verschillende setups in te vullen, leer ik ook steeds beter welke waarde welke andere variabele beinvloed.

    Sowieso is een drie- of vierbladsprop trouwens minder efficient, maar als ik alsnog 125 watt/lbs kan halen, hoor je mij niet.. zo'n warbird moet je niet kunnen prophangen he ;)
     
  17. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    We zijn weer op de goede weg. Vandaag even langs Leo (Elbe Hobby Supply) in Rijen geweest en een fatsoenlijk stukje balsa gehaald. Ook fijner dat ik niet eerst twee reepjes aan elkaar hoefde te lijmen, want uit dat grotere stuk kan de bovenkant van de romp uit 1 stuk.

    Daarnaast heb ik een hele goede tip gehad. In de bouwbeschrijving staat aan de bolle kant nat maken. Maar wat beter werkt is helemaal nat maken en eerst een beetje ammonia bij het water doen. Dan wachten en je kunt het balsa plankje (2,5 mm dik in mijn geval) helemaal in vorm 'kneden'. Vastpinnen, laten drogen en dan zit het al 90% in vorm. Daarna pas lijmen. Ik heb het stukje erop zitten en wacht nu tot het droog is, maar tot zover gaat het goed.

    Bovendien heb ik een nieuwe mal gemaakt, zelf, want ik vond dat degene van de tekening niet goed paste (ook al is alles tot nu toe perfect volgens tekening gelukt). Wordt vervolgd...

    ----

    Wat betreft de motor ben ik van gedachten veranderd.. Hacker was te duur, Turnigy zeer betaalbaar, maar las hier en daar toch nog wat kritiek en wilde eigenlijk meer iets ertussen in. Ik heb nu de Robbe ROXXY 5065-07 gevonden (435 kV). Deze biedt nog net wat meer mogelijkheden (hoger max. wattage) maar is verder identiek qua specs aan de Turnigy Aerodrive SK3 5055 430 kV.

    Kost 95 euro ongeveer en is daarmee een mooi compromis, heb toch iets meer het gevoel van betrouwbaarheid en degelijkheid bij dat merk. Ik zie wel dat de efficienty lager is van de motor (~ 88,5% tov 91,5% bij Turnigy), maar dit zegt me eigenlijk niet zo veel. Lijkt me geen probleem.

    Ik kan 'm met 5S 16x10E vliegen, dat geeft slechts 1100 watt, maar door een cell minder en lager gewicht nog steeds 1.25:1 verhouding vermogen / gewicht.

    Bij 6S zou ik dezelfde props als bij de Turnigy (MA 14x9 drieblads of APC 15x10E) kunnen gebruiken voor +/- 1400 watt. En er past zelfs de kleinste vierblads van Menz op (15x6), maar die zijn wel errug duur.. (en zwaar?).

    De zoektocht is dus nog niet helemaal ten einde (5 of 6S? welke prop?), maar met deze motor kan ik volgens mij alle kanten op!
     
  18. f15 byron

    f15 byron

    Lid geworden:
    1 jun 2006
    Berichten:
    32
    Locatie:
    Rijen
    Hoi Robert

    De bouw vordert goed ,hij begint al op die van mij te lijken

    bij BigPlanes Modelvliegtuigen hebben ze schaal 4 bladprops vanaf 15x9 als ik het goed heb
     
  19. Emanuel

    Emanuel

    Lid geworden:
    9 feb 2011
    Berichten:
    1.740
    Locatie:
    Waalwijk
    Kijk voor een motor ook eens bij O.S.
    erg fijn lopende motoren en een nette prijs. Ik heb laatst een Hacker gekocht voor een sebart kist en was niet onder de indruk van de kwaliteit. Slecht getapte gaten en een erg korte prop adapter. De O.S. die op mijn EF-1 wedstrijdkist zit laat een veel betere indruk achter en loopt na meer dan een wedstrijd seizoen nog steeds perfect. Met Roxxy motoren heb ik wisselende ervaringen, over het algemeen ook niet slecht hoor.
     
  20. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.048
    Locatie:
    Nederland
    Dankje! En super tip, ooit wel gezien die site, maar laatste tijd niet meer in het vizier. Ze hebben inderdaad een passende prop (1tje): Biela 15x9 4-blads! Ziet er ook echt super uit, gespoten en al. Prijs is wel slikken (70 euro..) maar dan heb je ook wat.

    Op de Robbe 5065-07 zou ie passen, maar dan met 5S, anders levert ie teveel power. Relatief lage pitch snelheid wel.

    Bedankt, erg nuttige info. Ik dacht dat Hacker de Audi onder de elektromotoren was, maar hoor de laatste tijd wel vaker dat ze toch vrij duur zijn voor de kwaliteit die ze leveren.

    De O.S. motoren had ik gezien, maar ik dacht, dat doen ze er vast bij, zijn eigenlijk brandstofgericht (overigens wel altijd O.S. gehad voor de brandstofmotoren!). Goed te lezen dat ze bevallen.

    Ik zit net even te kijken en te rekenen, maar vind wel dat ze een laag wattage afgeven. Die Robbe 5065-07 mag tot 2250 watt; de grootste O.S. motoren resp. 1110 en 1550 watt. Als ik die Biele 15x9 4-blads op de dikste O.S. zet (OMA-5025-375), krijg ik hele mooie cijfers (bijna 1400 watt bij 66A), maar volledig geladen en full throttle komt ie wel over de max. met 1620 watt (wat eigenlijk niet veel is voor een 375 kV motor) en krijg ik van eCalc een waarschuwing op temperatuur.. ook niet super goedkoop trouwens, met 129 euro. Maar ze zien er erg degelijk uit, en goede ervaringen tellen bij mij altijd zwaar. Maar eens een nachtje over slapen :)
     

Deel Deze Pagina