Bouwverslag Friedrich Wihelm zu Pferde, een 17e eeuws fregat

Leuke opmerkingen ook in bouwinstructie van Como (Peter Coward): all frames 7-10 needed adjustment due to the inclination of the decks.

Fred, hij bedoelt hiermee dat de bovenkant van de spanten afgeschuind zouden moeten worden vanwege de zeeg/dekhelling (op een zelfde manier dat je spanten afschuint om het loop van beplanking te volgen). Op het kampanjedek na valt dit eigenlijk best wel mee, en zelfs daar overbrug je dat wel met wat overmaat aan houtlijm.

Ondertussen staan 8 van de 10 spanten er op (de laatste twee staan nu te drogen). Morgen zal ik wel een overzicht laten zien met een eerste passing van het overloopdek.
De spanten 1 en 10 komen aan bod als je respectievelijk de boeg en de spiegel gaat modelleren. Maar ik denk dat ik daarmee wacht tot ik het verdek heb gezaagd en pasgemaakt.

Groet,

Ad
 
Door allerlei randgebeuren gaat het de laatste tijd allemaal niet zo snel.
Ondertussen staan wel alle spanten 2 t/m 9 op de kielbalk gelijmd, met de tussenstukken waarvan een voorbeeld in een vorig verslag te zien was. Het al voorgezaagde (onderste) overloopdek in langsrichting doormidden gesneden, en na wat kleine aanpassingen aan diepte en breedte van de slots met de spanten past dit goed. Hieronder een overzicht.

full


De nog ontbrekende voorste (# 1) en laatste (# 10) spanten ontbreken nog, die kunnen pas geplaatst worden als boeg en spiegel gemonteerd worden.
De stapel MDF plankjes naast de bouwplank zijn reststukken van de verbindingsstukken tussen spanten, die daardoor exact dezelfde lengte hebben als de verbindingsstukken die er nu (onder het dek) ingelijmd zijn. Hiervan zaag ik strookjes van ongeveer 8 mm breed, die ik als verbindingen tussen de spanten onder alle dekken ga gebruiken. Onder de bovenkant van de kielbalk is het geheel nu superstijf, maar daarboven staat toch niet alles even recht doordat niet alle spanten even recht zijn. Heel extreem is dit wel bij de inmiddels beruchte spant 4:

full


Gelukkig staan de twee middelste spanten (5 en 6) wel goed recht, dus ben ik daar begonnen. Dan eerst naar achteren (6-7, 7-8 en 8-9), waarna ik verwacht dat dit gedeelte zo stijf is geworden dat ik met de verbinding 5-4 spant 4 recht kan trekken, en verder kan gaan met 4-3 en 3-2.
Hieronder is een begin gemaakt met de verbindingen 5-6 en 6-7 onder het tweede dek (verdek). Als dat dek klaar is, moet dit proces voor de hogere dekken herhaald worden. Dit is best wel een tijdrovende klus, want tussendoor moeten de lijmverbindingen natuurlijk wel goed uitharden.

full


Door schranken van de balkjes zou de afstand tussen de spanten te groot kunnen worden. Ze moeten daarom wel evenwijdig aan de waterlijn en evenwijdig aan de kielbalk lopen (waardoor ze dus zuiver loodrecht op de spanten staan). Ook het uitmeten daarvan vergt het nodige geduld, dus ik ben met deze klus nog wel even bezig!!!

Tijdens het bestuderen van de tekeningen, om te kijken of de verbindingsbalkjes niet overlapten met kanonspoorten viel me iets op dat me bij de HMS Victory (zij het in mindere mate) ook al opgevallen was.

full


Volgens mij schieten de rood omcirkelde kanons het want hetzij direct aan flarden, of zet de steekvlam van een schot dat in de fik. Ik vraag me dus af hoe dit in de praktijk werkte. Iemand een idee???

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
.......
Volgens mij schieten de rood omcirkelde kanons het want hetzij direct aan flarden, of zet de steekvlam van een schot dat in de fik. Ik vraag me dus af hoe dit in de praktijk werkte. Iemand een idee???

Groet,

Ad


Helaas niet eerder je vraag gezien vandaar dat ik nu pas antwoord.:oops:

Je hebt het probleem goed gezien, de situatie op de tekening is inderdaad onlogisch.
Op de tekening van "Wappen von Hamburg I" treed alleen bij het achterste kanon op het bakdek hetzelfde probleem op.
Op de tekeningen van de "Holländische Zweidecker 1660/1670" is de situatie niet goed te beoordelen omdat of de kanons of de hoofdtouwen op de tekening staan.
Bij de Prins Willem is het probleem opgelost door de hoofdtouwen ter plaatse van de kanons op de dubbele afstand van elkaar te zetten. Mogelijk kan je de rusten aanpassen zodat er ter plaatse van de kanons meer tussenruimte tussen de hoofdtouwen is.

Een andere mogelijkheid is het aanpassen van de breedte van de rusten, als die een stuk smaller zijn dan steken de monden van de kanons tussen de touwen door. Dit lijkt de situatie op de foto's in de boeken "Wappen von Hamburg I" en "Holländische Zweidecker 1660/1670".

Mogelijk hebben andere scheepsbouwers een andere oplossing maar die hoor ik dan ook graag.

Andy
 
Inderdaad, dat is niet handig, zo schiet je je eigen want aan flarden:confused:
Heb even bij de WvH gekeken, en daar doet zich dat probleem niet voor.
In de praktijk zou het bij de FW ongeveer hetzelfde moeten zijn.
Het lijkt mij dan ook dat de kanons voorbij de hoofdtouwen zitten op het moment dat het kanon te boord staat.
Ik denk dat dit zichzelf straks uitwijst op het moment dat de rusten worden geplaatst.
Geschutspoorten kun je niet verplaatsen natuurlijk, dus moet de oplossing komen uit de plaats van de rusten.
Even een tekening van de situatie op de WvH.

full


Germt
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bedankt voor de reactie/oplossingen, Andy en Germt.
Het gaat er steeds meer op lijken dat "aanpassen" meer regel dan uitzondering wordt. Ik zit tussendoor de tekeningen nog wel eens te bestuderen, en dan komen er nogal wat zaken aan het licht. Het "vooruitdenken" wordt bij deze boot wel tot kunst met een grote "K" verheven......

Tempo ligt door omstandigheden laag. Inmiddels zijn wel alle verbindingen tussen de spanten aangebracht, waardoor het nu echt een star geheel is:

full

Door een juiste volgorde van aanbrengen te kiezen is het inderdaad goed gelukt om de erg kromme spant 4 recht te krijgen. Dat is de spant waar je op de foto hieronder recht op kijkt, in een vorig verslag was te zien dat deze flink krom stond:

full

Naast de boot op de eerste foto ligt een kartonnen model voor het verdek. Dat lijkt redelijk te passen, dus ga ik dat binnenkort uitzagen. Maar dat kan nog wel even wachten, want voor dat erop kan zijn we al weer een heel eind verder.

Ik ben nu aan het kijken naar de spiegel, en dat is een hoofdstuk apart. Onze Australische bouwer Coward maakt er in zijn beschrijving een potje van, en zoals hij het beschrijft kan het echt niet. De tekeningen laten een gekromde spiegel zien, en dat komt ook tot uiting in de dekken die aan de spiegel grenzen. Maar de hulpstukken (totaal 7 over de breedte verdeeld) die tegen de achterste spant (#10, die nog niet is aangebracht) moeten worden hebben allemaal dezelfde vorm, waardoor de spiegel recht zou komen. De manier waarop hij dit dan toch ombouwt tot een gekromde spiegel klopt van geen meter.
Dat betekent dat ik m'n eigen plan ga trekken, maar bij de start ervan liep ik al tegen een niet symmetrisch uitgezaagde spant 10 aan. Dat kan gecorrigeerd worden, maar vraagt weer het nodige extra werk.

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb eens door zijn beschrijvingen gebladerd, maar ik vindt het een beetje onsamenhangend.
Eerlijk gezegd kan ik er geen wijs uit, lijkt een beetje van de hak op de tak te springen. :confused:
Ik denk dat het een goed plan van je is om je eigen plan te trekken, en inderdaad ver vooruit te denken, en dan de problemen stuk voor stuk aan te passen.
Persoonlijk denk ik dat je ruime ervaring hebt met de scheepsmodel bouw, getuige jouw projecten.
Problemen lossen we gewoon met de Historische bouwers op:cool:

Germt
 
Mooi projekt Ad!
Net even t verhaal doorgelezen best wel interessant die oude schepen al geloof ik niet dat ik daar al aan zou beginnen.
Ik vond de Gorch Fock van Revell (1:253) al een #*&%$# karwei.......

Dat schip bovenaan de foto vind ik ook nog steeds heel mooi ;)
 
zo doe ik het ook AD.

ik ben met meedere schepen als project en als het niet lukt ga ik met een andere boot verder .
de titanic is begonnen in 2005 en is op 7 delen byna af .
en met de andere boten hetzelfde , als het niet lukt of intresse verdwyn dan ga ik met een ander schip verder.

ik ben met de hms victory en de eenhoorn om en om bezig , en heb laatst ook een bouwplaat van de USS MISSOURI 1:250 gekocht, om een keer verder te kunnen met met het schip.

en de andere hoby computers ligt toch op de achtergrond de laaste tyd.
 
Italiaans

Hoi Ad,
Misschien heb je er iets aan? Mijn zus heeft haar best gedaan op het Italiaans. Het is wel lastig soms en moeilijk te vertalen, want er ontbreekt een werkwoord of de stijl is nogal apart zeg maar. Maar toch is er wel wat van te maken.

Eerst het beroemde spant 2!

full


Spant 2 op een praktische manier van boven af tot aan het dek toe aanpassen.

Dat Engels is net zo krom als het Italiaans :)
Maar in simpel Nederlands dan: spant 2 is niet recht maar krom!
(En veel succes gewenst ;) )

Dan zat je in de knoop met de ingewikkelde teksten links op tekening 12.
Ik heb een paar verbeteringen (het meeste klopt prima);

Il riempimento va fatto con un blochetto dit legno opportunamente sagomato (vedi dis)

Met een blok hout in passende vorm opvullen (zie figuur)


Dal punto r al punto s la chiglia va rastremata

Van punt R tot punt S de kiel afvlakken


Nu de moeilijkste en meest kromme Italiaanse zin:

Per la continuità della curva del fasciame e per ottenere, dopo lápplicazione de fasciame uno spessore di m/m 10 sul puntos (base del sottochigla). Medesima lacorazione per tutte le ordinate di cui alle tavola 11.

Dat kostte mijn zus (en mij) wel wat hoofdbrekens. Maar ik heb er toch een Nederlandse zin van kunnen maken die hout snijdt :)

Voor een vloeiend verloop van de scheepshuid en voor het goed kunnen aanbrengen van de huidplankjes de kiel vanaf 1 cm hoogte tot in een punt (onderkant kiel) afvlakken. Hetzelfde geldt voor alle werkvoorschriften zoals op tekening 11.

Eigenlijk waren de vertalingen van Ad intuïtief goed, hoewel niet letterlijk vertaald uit het Italiaans.

Ik volg je vorderingen in spanning Ad. Ga zo door. Het is erg leerzaam voor mij :)

Fred

NB: Mijn bootjes in aanbouw: de Gotheborg (hoofdproject), de Sovereign of the Seas (staat op zolder onder een deken), FWzuP (alleen kijken nog naar de doos) en de Danmark (met de romp klaar). Als eerste taak gesteld om de Gotheborg af te bouwen. Belangrijk want dat verslag staat op dit forum! Succes allemaal en wie weet tot binnenkort.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
sistemare pratica = regelen de praktijk

Zou het kunnen zijn "terplaatse te beoordelen" of "pasmaken zoals het uitkomt"
 
Bedankt Fred, dit bevestigt een aantal vermoedens. Maar dat met spant 2 is in tegenspraak met de figuren. Wel wordt het schot tegen spant 2 gekromd. We zien wel.....

Ja, Harm, daar stikt dit bootje van. En sommige moeilijke dingen moeten door de "modellista" zelf maar gemaakt worden......

Gaat nog wat worden.......
 
Laatst bewerkt:
Ik ben druk bezig met de dame d'r achterwerk, maar had nog even geen puf om daar verslag van te doen. En als je dan geen puf hebt, wat doe je dan wel? Juist: de administratie!!!

Ik was er nog nooit toegekomen om alle gietstukken te sorteren en te controleren op compleetheid. Met de spiegel en toebehoren liep ik steeds tegen afmetingen van bepaalde onderdelen op, en dus daar maar eens ordening in gebracht.

Alle gietstukken hieronder op een rijtje, gesorteerd op plaats:

full

full

full

full

full

Exclusief de laatsten (restant) zijn dit 122 onderdelen. Nu ben ik nog twee lijsten van de spiegel vergeten, die had ik apart gelegd omdat er een gebroken is. Dat maakt dus totaal 124, en de onderdelenlijst zegt ...... "Complete series of single decorations (124 pieces)".
Aan de ene kant geruststellend, want het lijkt compleet (alles ook op de tekeningen gecheckt). Maar er blijken dus extra's bij te zitten. De 6 linker steunen zijn dezelfde als die voor de balustrades gebruikt worden. De drie middelste "geslachtsloze figuren" (ik weet niet meer waar ik dat vandaan heb, maar heb het ergens gelezen) zijn dezelfde als die voor de zijgalerijen gebruikt worden. Maar de rechtse 5 kleinste geslachtsloze figuren zijn uniek, en ik kan ze echt nergens plaatsen.

Verder zie je bij de spiegel op de tweede rij twee "hoekmannen", de rechtse met een bijl in z'n hand, de linker met iets van een rol of knots. Die twee heb ik ook dubbel (vergeten op de foto te zetten), maar met afgebroken bijl en afgebroken rol.

het zou kunnen dat de oorspronkelijke koper geklaagd heeft dat er beschadigde onderdelen waren, en dat hij nieuwe opgestuurd heeft gekregen. Maar waar dan de andere extra's vandaan komen blijft een raadsel.

Wat verder vreemd is, is de kwaliteit van het oppervlak. Er zijn er bij die er piekfijn en glanzend uitzien, maar er is een ook een flink aantal behoorlijk verweerd. Dat laatste is gelukkig oppervlakkige aanslag, en moet met goed schoonmaken op te lossen zijn. Zeker als alles geverfd gaat worden, wat ik wel verwacht.

Waar ik nog mee zit zijn de geslachtsloze figuren of de spiegel en op de zijgalerijen. Die komen allemaal op een gebold oppervlak (bolle, bovenste wulf en de onderkant van de galerijen), terwijl ze kaarsrecht zijn.

Als de delen die over zijn echt niet gebruikt gaan worden, dan zou ik die kunnen gebruiken om te experimenteren met buigen na verwarming. Koud gaat denk ik niet lukken, als je kijkt naar het breukoppervlak op de plaats waar de bijl en de rol van de hoekmannen is afgebroken, dan ziet dat er volledig bros uit. Dus ik verwacht dat als ik de geslachtsloze figuren ga proberen te buigen, ze ook spontaan bros zullen breken. Maar wellicht dat als je ze met bijvoorbeeld een brander verhit, dat ze dan wel vervormbaar blijken te zijn.

Ik moet er nog eens goed over nadenken, en wellicht kan Fred in zijn kit nagaan of hij dezelfde set gietstukken heeft. Het is al gebleken dat de gietstukken veranderd zijn (bij mij is het boekbeeld massief, bij Fred niet), en wellicht dat er bij de lantaarn (waarvan bij mij trouwens een steun is gebroken, maar dat is wel op te lossen) ook iets veranderd is. Op tekening wordt een uitslag gegeven van het gedeelte met glas, terwijl dat bij mij als een gietstuk is meegeleverd.

Dit schrijvend zie ik ineens dat er op de lantaarn 6 van die kleine geslachtsloze figuren gemonteerd moeten worden, maar ik heb er maar 5. Dat is dus 1 tekort, maar ook de telling klopt dan niet meer:confused:.

Het wordt alleen maar verwarrender!!!! Ik ga er een nachtje over slapen.

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Wat een nachtje slapen niet kan doen. Of laat ik zeggen, de wakkere perioden daarvan. Ik bedacht me om ook nog even de (nog ongeopende) zakjes met andere spullen te bekijken. Dit zijn allerhande, meest houten dingen zoals scepters voor trapopeningen, onderdelen van roosters, etc.
En wat vond ik tot mijn verbazing: nog een zakje met de uit twee gietonderdelen bestaande scheepsbel, en......... het ontbrekende (zesde) geslachtloze figuurtje voor de lantaarn!!!!

We zijn dus weer compleet, of beter gezegd overcompleet. Want met die 6 figuurtjes en twee onderdelen voor de scheepsbel is het aantal gietonderdelen nu 8 meer dan in de onderdelenlijst staat en heb ik daarnaast nog 9 onderdelen over. Ik heb alle aanzicht- en doorsnedetekeningen nog eens doorgelopen, en ik weet echt niet waar ik de extra onderdelen kwijt zou moeten. Dat biedt dus kansen voor experimenteren!!!!

Groet,

Ad
 
Het lijkt er dus op dat je extra beslag hebt, altijd handig:D
Het grappige is dat ik zie dat de FW ook een "orkestje" achter op het schip heeft staan, idem als de WvH.:cool:

Germt
 
Mooi dat alles compleet is Ad en de kapotte stukken zijn wellicht na te maken met Fimo o.i.d.
Wel weet je wat je te nog te doen staat wat schilderwerk betreft als ik het zo bekijk.
 
Mooie voorraad beelden Ad, jou kennende zal de FWzP een schitterend model worden.
De corrosie van sommige onderdelen is wel goed te zien dat wordt dus poetsen of beter nog schilderen (daar ben ik een grote voorstander van). Als het buigen van de rechte beelden niet lukt dan kan je proberen de achterkant van het beeld in het midden wat af te vijlen of met een freesje wat van de ondergrond te verwijderen daarna zou het beter moeten passen.

Andy
 
Degenen die het geduld hebben om het epistel hieronder uit te lezen, zullen wellicht begrijpen waarom ik hierin gisteravond geen puf had..........

Eerst ook nog even een opmerking/waarschuwing. Het verslag zal wel eens erg gedetailleerd overkomen. Dat vindt mede zijn oorzaak in het feit dat er enkele forumleden zijn die in de toekomst ook dit model gaan bouwen. Voor hen kunnen die gedetailleerde beschrijvingen wellicht helpen bij hun bouw. Het zal wel blijken (en is hiervoor ook al meerdere malen aan bod gekomen) dat dit een wat bijzondere kit is. Hij laat veel ruimte aan de bouwer om zaken zelf in te vullen, waardoor er tijdens de bouw veel keuzes moeten worden gemaakt. Elke bouwer zal zo zijn eigen keuzes moeten maken, ik beschrijf alleen hoe ik het heb gedaan. Dat moet niet als een leidraad worden gezien, het zijn simpelweg persoonlijke keuzes die ieder voor zichzelf zal moeten maken. Daarnaast kan het ook nog mogelijk zijn dat de nieuwere bouwkits waar zij gebruik van gaan maken op bepaalde punten afwijken van mijn (heel) oude kit.

Ik had al geschreven dat ik een aanvang had gemaakt met de spiegelconstructie. Voordat je met plaatsen van het onderste dek, gevolgd door een beginnen met de beplanking moeten de spiegel en de onderkant van de boeg in ruwbouw aangebracht worden. Maar die ruwbouw moet natuurlijk wel de eindvormen in zich hebben.
De kit en de daarbij geleverde tekeningen met bouwinstructies zijn niet echt eenduidig. Hieronder de aanzichtstekeningen die bij het model geleverd worden:

Achteraanzicht

full


Zijaanzicht

full


Bovenaanzicht

full


Doorsnede

full


Deze doorsnede tekening is wel heel duidelijk geen modelbouwtekening, maar geeft een goed beeld van hoe de constructie er in werkelijkheid uitzag.

Ik denk dat de aanzichttekeningen een goed beeld geven van hoe het er uiteindelijk uit zou moeten gaan zien. De vormen hebben veel overeenkomsten met die van vergelijkbare schepen. Hoewel deze wel een slag groter was, richt ik me daarbij met name op de 7-Provinciën zoals beschreven door G.C. Dik in zijn gelijknamige boek.

Als je echter de bouwtekeningen naar de letter uit zou voeren, dan kom je (als je netjes bouwt) uit op een model zoals ik dat vond op een Duitse veilingsite:

full


full


Wat hierbij voornamelijk opvalt is dat alles recht is, terwijl de eerdere tekeningen duidelijke krommingen tonen. Zowel in bovenaanzicht is de spiegel gekromd, maar ook in het achteraanzicht zie je een kromming, met name bij wat aangeduid is als de "slingerlijst". Dit is een belangrijk onderdeel, het vormt de grens tussen de bovenspiegel (ook hakkebord genoemd) en de bovenste (bolle) wulf, en de verlenging hiervan in langsrichting vormt de scheiding tussen boven- en onderkant van de zijgalerijen. De slingerlijst is dus in twee opzichten gewelfd, zowel van achteren als van boven gezien. Dik laat zien hoe dit ook nog volgens het historische werk van Cornelis Van Yk eruit ziet:

full


Of het zal lukken is de vraag, maar ik ben wel van plan om dit binnen de grenzen van mijn beperkingen zo goed mogelijk te reproduceren.

Als eerste moeten dan de onder- en bovenspiegel gekromd worden. De mate van kromming is moeilijk uit de tekeningen te halen, want als je dat op gaat meten dan vind je nogal wat variatie. Als een ondergrens vond ik een afrondingsstraal van zo'n 260 mm. Die heb ik in eerste instantie maar gekozen, met de gedachte dat het toch wel weer wat terug zou veren. Daarvoor henb ik een mal gemaakt, waar op diverse breedten een balkje op juiste hoogte is gemaakt, zodanig dat deze kromming wordt gevolgd:

full


Dit is maar één manier, een andere optie was een aantal blakjes overdwars geweest, die dan volgens de gewenste kromming uitgezaagd zijn. De hierboven gekozen manier is wat simpeler, omdat het nauwkeurig op breedte zagen van de diverse stroken met de cirkelzaag voor mij een stuk simpeler is dan het nauwkeurig figuurzagen van een aantal identieke gekromde staanders in dwarsrichting.
De spiegeldelen heb ik gedurende een aantal uren (in dit geval minimaal 4) laten weken in water, waarna ik ze op de mal heb gespannen. Als eerste heb ik de bovenspiegel gedaan:

full


Na droging van meer dan 12 uur op een convector in de woonkamer uit de klemmen gehaald, en wat opviel was dat er eigenlijk geen sprake was van terugvering. Ook nu, ongeveer een week later blijkt hij nog steeds de vorm van de mal te hebben, zoals te zien is als je hem erop legt:

full


Het is dus de kleinst gevonden kromtestraal geworden, en als je de bovenspiegel op de plattegrond tekening zet kan je zien dat het goed overeen komt:

full


Wel vertoonde de zijkant op één plaats een delaminatie:

full


Maar door in de spleet wat lijm te persen/duwen en even een klem erop, was dit redelijk onzichtbaar op te lossen:

full


Vervolgens op dezelfde manier de onderspiegel gedaan. Hierin moet een slot komen dat over de kielbalk valt, maar gelukkig zat dat er nog niet in, want dan krijg je sneller de kans op een knik in plaats van een min of meer geleidelijke afronding.

full


Het resultaat was ongeveer hetzelfde als voor het bovendeel. Voor het mooi had ik misschien vanuit het midden nog wel een steun meer op de mal mogen maken. Als je heel streng kijkt kan je toch een lichte knik zien. Maar op normale kijkafstand valt dat niet op:

full


Maar nu komen de problemen pas echt. De situatie volgens de tekeningen is als volgt:

full


Dit is (zonder even naar de opmerking over spant 10 te kijken) de situatie midscheeps. Als je dan bedenkt dat de kromming van de onderspiegel ongeveer 10 mm naar voren is (even voor de schaal, de spanten zijn 5 mm dik), dan is het makkelijk te zien dat voor de plaatsing van de onderspiegel midscheeps er een klein gedeelte van spant 10 afgehaald moet worden, maar dat aan de buitenrand spant 10 tot boven de kielbalg weg zou moeten. Dat kan niet, want dat zou het hele verband uit die spant halen.
Verder zijn de 7 over de breedte verdeelde steunen aangeduid met A-B volgens tekening allemaal van dezelfde afmetingen. Die zijn dus duidelijk bedoeld voor een vlakke achterspiegel. Voor een gekromde spiegel zouden de steunen naar buiten toe in breedte moeten afnemen.
Hoe anderen dat opgelost hebben is mij een raadsel, maar je hebt hier volgens mij maar 2 mogelijkheden:

De spiegel midscheeps meer naar achter verplaatsen, door de steunen A-B daar breder te maken, zodanig dat je aan de buitenkant ongeveer de getekende situatie krijgt. Je maakt daarmee wel het hele schip een stukje langer.
Spant 10 over een bepaalde afstand naar voren verplaatsen.

Ik heb voor het laatste gekozen, en uitgevogeld dat een verplaatsing van spant 10 over ongeveer 7,5 mm voldoet. Daarvoor het slot voor spant 10 ongeveer over die afstand naar voren ingezaagd. Provisorisch in elkaar gezet ziet dat er dan zo uit:

full

Hierbij heb ik alleen de middelste steun A-B tijdelijk geplaatst, want de anderen passen helemaal niet meer. Ook is te zien dat de onderkant van de verplaatste spant niet meer strookt met de spant ervoor en de onderspiegel. Op zich is dat geen bezwaar, want je zou de achterste spant niet echt nodig hebben voor de beplanking. Maar het is wel duidelijk dat er ingrijpende veranderingen van de steunen A-B nodig zijn. En je hebt die steunen wel nodig voor de dwarsscheepse beplanking van de holle en bolle wulf tussen onder- en bovenspiegel.

Ook hier zie ik eigenlijk maar twee oplossingen:

De bestaande steunen drastisch wijzigen. Op zich zouden dat er maar 6 hoeven te zijn, wat het voordeel zou hebben dat er geen steun precies midscheeps komen. Daar moet namelijk ook de doorvoering voor de roerpen komen, en dat hebben ze bij de kit opgelost door een ingewikkelde constructie met vulstukken tussen de middelste en de daarnaast gelegen steunen, waarna de middelste steun wordt doorboord voor de doorvoering van de roerpen. Met één steun minder (en dus geen midscheepse steun) zou dit eenvoudiger kunnen.
Nieuwe steunen maken. Van tekening in combinatie met meten aan de provisorische montage zouden 6 nieuwe steunen ontworpen en gemaakt kunnen worden. Die zouden dan ook wat minder zwaar uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld van 5 mm multiplex (gelijk aan de spanten) in plaats van de 10 mm dikte die ze nu hebben. Afschuinen voor het volgen van de kromming wordt dan ook een stukje eenvoudiger.

Ik aarzel nog, en misschien duurt het nog even voor ik een definitieve beslissing neem want er komt een periode aanzetten waarin ik wat minder of misschien wel helemaal geen tijd voor modelbouw zal hebben. Dat geeft me dan gelijk de tijd om alles even te laten bezinken, en daarna een weloverwogen beslissing te nemen.

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top