bouw van de LCF Zeven Provincien

@Koos,
ah vandaar. Op Youtube zag ik mooie filmpjes van de zp bij ruige zee en dan kwam er een waaier van water door de anker kluis.

Even gezocht op internet maar ik kan niet vinden hoe dik de ketting eigenlijk is. Weten jullie dat(of ongeveer)?

Gr Geert
 
Laatst bewerkt:
We liggen op dit moment in Haugesund en de Evertsen komt binnenkort binnen in Bergen. Misschien (ligt aan de werkzaamheden) ga ik nog ff buurten bij wat oud collega's. Ik ga ze het zowiezo even vragen. Zal na het weekend worden dan.
 
@Nodri,
Super:thumbsup:

Voor degenen die wel een vertical launch system wilden maken had ik wel een idee. Je neemt een kleine fles voor aansteker gas en daar sluit je een slang op aan. Aan het einde van de slang maak je de lanceerbuis van de VLS. Tussen het einde en het flesje maak je gebruik van component van het Triple S-duiksysteem. De servo met het rare armpje die de slang dicht kan knijpen. Aan het einde van de loop maak je gebruik van een gloeidraad(ik weet niet precies hoe dat werkt) en die hoeft niet heel warm te worden omdat aansteker gas al bij een vonkje ontbrandt. Bij servo open loopt het gas in de loop en langs de gloeidraad waar het ontbrand en je hebt de vlam die bij het afschieten van een raket te zien is. De vlam kan niet naar binnen slaan omdat daar te weinig zuurstof is voor ontbranding. De verf zal dus ook niet snel van de lanceerbuis afbranden. Volgens mij moet dit werken!! Dit is op eigen risico en ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen.

Gr Geert
 
ik zou niet met ontsteking op die manier werken... veel makkelijker om met pneumatiek wat te lanceren, ook geen kans op brand/explosie gevaar.
 
Technisch gezien terug bij af.

Hallo allemaal,
Ik heb een paar verschrikkelijke modelbouw dagen achter de rug. Het wilde niet erg vlotten met het kanon. Na dat het eindelijk lukte en ik wilde beginnen met de aandrijving verscheen een veel groter probleem. Luister en huiver.

Ik was bezig met een tandwiel aandrijving voor het kanon. Ik stond bij het schip en alles stond aan(zender, ontvanger, stroom op de motoren). Het wijzertje van mijn zender stond op 50%. Plotseling gaan mijn servo's wat zenuwachtig doen. Mwah denk ik een beetje storing dus ik trek de antenne van mijn zender een stukje uit(hij was ingeklapt). Ondertussen gaan ook mijn motoren draaien. Ik kijk naar mijn zender en hij staat op 20%. Dat moet kunnen want ik heb nog wel eens een avond gevaren op 20%(dat was wel niet heel save maar de smit nederland was er toch bij). Ik test of mijn servo's reageren, ja maar dat was erg zenuwachtig. Ook geef ik een beetje gas. Ik zag het vonken bij mijn zekeringen!! Niet goed. Zekering van de vaartregelaar naar de linker motor doorgebrand(de rest deed het wel). Ik de "ouwe" er bij gehaald en die zegt dat het wel eens lekkage kan wezen in de kroonsteen, omdat er geen blote draden tussen de vaartregelaar en de motor zitten. Dus de draadjes vertint en weer aangesloten ook heb ik direct getest of de motor het nog deed en die deed het.Terwijl ik daar mee bezig was lag de zender aan de oplader. Na nog geen 5 minuten stond hij weer op 100%:shock: Dat klopt ook niet. Afijn het hele zaakje weer aangesloten. Het gaat goed, dacht ik. Pats eerst de zekering voor de rechtse motor(helemaal niet aangezeten) en daarna de zekering voor de linker motor. Alle componenten doen het, alleen moet ik mijn regelaars opnieuw instellen. Ik ga dus alles opnieuw installeren. Alleen vertrouw ik die zender accu voor geen cent.

Een lang relaas, zonder antwoorden (en een verrot weekend:onweer:). Hebben jullie hier nog een visie op? De situatie is niet veranderd afgezien van dat er 2 mini servo's voor het kanon bij zijn gekomen maar die zijn al maanden van tevoren getest.

Gr Geert
 
Gebruik je een aparte ontvangeraccu, of zorgt je vaaraccu middels BEC ook voor de spanning voor de ontvanger en servo's? In het laatste geval ga je met de extra servo's misschien over de grens heen wat de BEC kan leveren?

En die zenderaccu zou ik ook niet echt meer vertrouwen. Wat voor accu zit erin? Het kan zijn dat 1 of meerdere cellen slecht zijn geworden, dan zijn ze zo vol, en ook zo weer leeg. En omdat de spanning dan heel snel zakt, zit je zo op 20%.
 
Ik begrijp niet waarom de zenderaccu doorgebrande zekeringen kan geven. Dan zou er toch kortsluiting in de boot moeten zijn? Kan de aansluiting van de kanonservos ergens sluiting hebben gegeven? Kroonsteentjes zou ik zowiezo niet gebruiken, altijd gesoldeerde verbindingen.

Gelukkig is het nog steeds een heel mooi schip!

Freek
 
Ik gebruik de BEC voeding. Het rare is dat ik de opstelling getest heb (dus kanon servo's vaartregelaars en stuur servo) met nog een servo om te kijken of er nog een functie bij kon. Dit kon niet omdat alles dan trager reageerde. Dus zo als ik het nu doe moet het gewoon gaan. Ook heb ik voor alle aansturings onderdelen officiele futaba kabels gebruikt. Er zitten alleen kroonstenen tussen de voeding van de vaartregelaar en tussen de vaartegelaar en de motor. De 1 ampere zekering tussen de motor en vaartregelaar is gesprongen, dus daar is iets fout gegaan. Alles deed het ook de servo voor het kanon en na het incident met de zender accu is het fout gegaan. Ik heb alles er uit gehaald en nergens kan ik iets vinden kortsluiting gemaakt kan hebben. Als laatste, ik ben nog maar 2 maanden in bezit van de zender accu. Hij is 2 keer geladen. De eerste keer hebben we gewoon uitgerekend hoe lang hij moet laden en de 2 keer was met het incident. Het is een robbe 2000 mAh 9,6 volt. Kan die nu al kapot wezen?

Bedankt voor de reactie's en het compliment.

Gr Geert
 
Dat is een kleine zekering.

Wat is het vermogen van je motor?


Ben ik het mee eens. Ik had begrepen dat de motoren onder vollast maar 0.5A trekken, maar de aanloopstroom kan natuurlijk wel hoger zijn.


En als 1 servo meer teveel is voor je BEC, dan denk ik dat je huidige situatie je BEC ook tot de limiet belast. Misschien toch maar een losse ontvangeraccu, bijvoorbeeld eentje van 4 AAA's. Dan heb je al 800 mAh, en het weegt maar ca 50 gram, dus het meergewicht is te verwaarlozen.
 
Geert,

Duidelijk is dat de stroomsterkte naar je motor meer dan die 1A bedraagt.
Ik zou de zekering tussen accu en regelaar zetten. Als het misgaat redt je hiermee je regelaar maar je motor kan nog wel eens hogere aanloop stromen trekken. Zekeren op de pluspool van je accu dus, met een waarde iets lager dan wat je regelaar maximaal aankan natuurlijk. Motoren gaan daarnaast niet zo snel kapot bij een (tijdelijk) hogere stroom, regelaars is het snel mee gedaan.

Gr.Pim
 
@Bageraar,
Zoals indoor vlieger al zei trekken deze motoren maximaal 0,5 A.

Wat ik dan niet begrijp is dat de zekeringen er al vanaf 17 september in zitten. Ondertussen heb ik de nog een paar keer droog gevaren en er is niks gebeurt.

@Hoegaarden,
Tussen de voeding en de vaartregelaar staat ook nog een zekering van 7,5 A. Mijn vaart regelaar kan 20 ampere aan is dit dan niet gevaarlijk voor de accu? en de motoren?

@Indoorvlieger,
Misschien een domme vraag, als ik het BEC stekkertje van de andere vaart regelaar er in stop belast je de BEC dan maar voor de helft? Anders zal ik over moeten op een ontvanger accu.

Kunnen de lange verlengsnoeren van de kanon servo's er iets mee te maken hebben?
Wat denken jullie van de zender accu? Ik heb er nog garantie op.

Allemaal weer bedankt voor het meedenken. Dankzij jullie is alles nog heel.

Gr Geert
 
@Indoorvlieger,
Misschien een domme vraag, als ik het BEC stekkertje van de andere vaart regelaar er in stop belast je de BEC dan maar voor de helft? Anders zal ik over moeten op een ontvanger accu.

Kunnen de lange verlengsnoeren van de kanon servo's er iets mee te maken hebben?
Wat denken jullie van de zender accu? Ik heb er nog garantie op.

Allemaal weer bedankt voor het meedenken. Dankzij jullie is alles nog heel.

Gr Geert

Er bestaan wat mij betreft geen domme vragen, het lijkt een prima idee. Alleen zal de geleverde BEC spanning mogelijk per regelaar iets verschillen, waardoor je kans hebt dat dit gelijkgetrokken wordt, en dan kan er even een flinke stroom gaan lopen. Dus niet doen. Een losse ontvangeraccu lijkt me in dit geval een betere keuze, of je moet een losse BEC schakeling inbouwen, die meer stroom kan leveren. In beide gevallen ook het BEC stekkertje van de andere regelaar los halen natuurlijk!

Met welke laadstroom laad je die zenderaccu op? Een te hoge laadstroom kan zorgen dat je lader te snel denkt dat de accu vol is, terwijl dat niet het geval is.
 
@Indoorvlieger,
Ik heb geladen met 6V 60mA.

Gr Geert

Dat is aan de lage kant, voor een 2000 mAh accu is 14 uur laden met 200 mA de standaard instelling. Met 60 mA zou je 42 uur moeten laden, als hij helemaal leeg is. Hoe bepaal je wanneer je moet stoppen met laden?
 
Laatst bewerkt:
Een 9,6 V accu opladen met een 6V lader?
Kan nooit goed komen.

Het geleverde voltage van de lader moet altijd licht hoger zijn dan die van de accu, anders krijg je hem nooit vol. Bij het laden stijgt het voltage van een 9,6V accu immers gemakkelijk boven de 10 of 11 Volt. Een voeding die dus 11 à 12 Volt levert lijkt mij geen luxe.

Met vriendelijke groeten,
 
@Herby, die lader heb ik ook een robbe unicharger 5. Uit de handleiding van de unicharger 6 had ik begrepen dat het op 6 volt kan(het kan zijn dat ik dat verkeert begrepen heb mijn engels is niet perfect). U zegt dat hij dan niet vol kan komen. Waarom geeft hij dan 100% aan na zo'n korte tijd? Maar voortaan zou ik dus moeten laden op 12V dan kan ik wel een nieuwe aanschaffen want ik kan alleen maar 12V laden met 500mA.

@Indoorvlieger, Ik heb een unicharger 5 hij slaat dus niet af. Als hij bijna leeg is laat ik hem even aan staan. Terwijl ik aan het bouwen en ik kijk af en toe of hij al op 0% staat. Als ik hem oplaat reken ik uit hoe lang dat ongeveer duurt en zodra hij die tijd bereikt heeft zorg ik dat ik er bij ben en kijk of hij al 100% is. Kan de accu hier dan van kapot gaan? en dat terwijl hij nog maar 1 keer volledig zo is geladen?

Het wordt steeds ingewikkelder. Gelukkig komen we er op een keer uit.
Bedankt weer voor de reactie's. Ze zijn heel erg welkom.

Gr Geert
 
Back
Top